Следвайте Гласове в ДПС обвини, че кръгът Капитал е рекламирал и

...
Следвайте Гласове в ДПС обвини, че кръгът Капитал е рекламирал и
Коментари Харесай

ДПС: Кръгът Капитал стои в основата на скандала с Нексо и на политическата криза

Следвайте " Гласове " в 
Движение за права и свободи упрекна, че кръгът " Капитал " е рекламирал и промотирал криптобанката " Нексо " и е в основата на политическата рецесия в страната през главните медии.

" Изданието на Прокопиев - " Капитал " е промотирало всички артикули на тази компания. И освен. И тук поражда въпросът - тези хора от цялата тази група - издателят, притежателят, медийният олигарх и може би ще се окаже част от тази крупна финансова машинация, на всички места парадират с това, че по един или различен метод съставляват евроатлантическата концепция. Те безусловно приватизираха евроатлантическата концепция за персонални цели ", добави Цонев. Той изрази очакване, че най-накрая това, за което от дълго време Движение за права и свободи предизвестява, най-накрая ще стане очевидно за Европейски Съюз и Съединени американски щати, както и за българското общество.
" И в този момент ще питаме " Америка за България " - окей ли е да се финансира този кръг, които са промотирали компания, ограбила американските жители? Окей ли е с парите на американските данъкоплатци да се финансира с техните пари тази компания? Защото този кръг с НПО-та и банката фрагменти, която получи през всичките тези години, не без помощта на сътрудниците от Европейски Съюз и Съединени американски щати, разви такава мощност, със свои проксита, че в този момент се озовахме в центъра на голям скандал? ", попита Йордан Цонев.
" Не е значимо дали Настимир Ананаиев се е познавал с Антони Тренчев. Друг е въпросът - кой стои в основата на този скандал с " Нексо ". Аз настоявам, че това е кръгът " Капитал ", съобщи от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на Народно събрание и народен представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

" Този кръг е в основата на политическата рецесия, в която се намира страната през последните две години и ще продължи да бъде в такава, до момента в който този мейнстрийм е овладял главните медии и продължава да споделя кой с кого да се коалира ", предизвести Цонев. " За нас това е главното зло и нашите евроатлантически сътрудници би трябвало към този момент да схванат, че евроатлантическите хрумвания не принадлежат на никой кръг ", акцентира депутатът от Движение за права и свободи. Цонев е безапелационен, че " този голям скандал не може да бъде потулен ".
Радостин Василев от Политическа партия реагира с увещание за това, че народен представител от Движение за права и свободи е в листата Магнитски, визирайки Делян Пеевски. Василев уточни, че това е не по-малък скандал.
Цонев отвърна, че този закон и тази глоба не минава през следствие, през гласност, в този момент тази глоба е в съда. Тези, които скалъпиха обвиняването против Пеевски, те са продавали златните паспорти, отново кръгът " Капитал ", кръгът " Нексо ". Санкциите са артикул на скърпен донос в България, а не са артикул на проверяващите органи на Съединени американски щати, уточни депутатът. И направи сравнението, че в тази ситуация с " Нексо " става въпрос за следствие на 8 щатски прокурора.
" Дали няма да е удачно в този момент да попитаме нашите сътрудници дали няма да има потребност да се наложат наказания по " Магнитски " на други лица, които от самото начало се представяха, че са носители на евроатлантическата концепция. Те компрометират евроатлантическата концепция ", заключи Цонев.
По време на дебатите водачът на Демократична България Христо Иванов съобщи, че неговата групировка ще поддържа основаването на анкетната комисия, само че упрекна, че самодейността на ГЕРБ е предизборна. " Нямаме високи упования за тази комисия, която явно се прави с предизборна цел ", заключи Иванов. " Но ние ще я подкрепим, без значение от предизборната агитация ", добави той. Според Христо Иванов е значимо да се повдигне въпросът по какъв начин обикновено да се структурират връзките сред бизнеса и политиката. И повдигна тематиката за промени в закона за партиите и тяхното финансиране, както и за приемането на закон за лобизма.
" Дебатът за финансирането на партиите би трябвало да се води в Народно събрание, ние сме го водили неведнъж и тогава, когато дотацията беше станала 1 лев, нула лева и по този начин нататък. Закон за лобизма предложи Христо Иванов - аз съм съгласна. Но тук тематиката е по какъв начин се финансират избрани политически партии и по какъв начин по този начин се оказва, че внезапно гражданската позиция се разсънва в един и същи ден на избрани лица в разследваната компания, и се оказват донори. Как по този начин 15 чиновници на тази компания внезапно са дарили, евентуално в един и същи миг, може да се окаже по едно и също време, ще бъде забавно да се ревизира по кое време е Денят Х. Вероятно по едно и също време са дарили един път 199 999 лева и повторно 199 993 лева - то напряко е за жалост, че 6 лв. не са стигнали на донорите, с цел да бъде идентично дарението ", отвърна тя на водача на " Да, България " във връзка изнесения от лист с дарения, получени от техни партийни членове, работили в " Нексо ".
Асен Василев й направи забележка, че в проекторешението на никое място не пишело " Нексо ". Той отхвърли, че Политическа партия не са подавали заявления пред Сметната палата с даренията. " Ние ще подкрепим тази комисия, макар че е загуба на парламентарно време, тъй като не е работа на Народното събрание да ревизира дали някой е прал пари, това се потвърждава в съда. Нека да забележим какво тя ще открие и дали ще открие част от хората в " Нексо4 дали не са имали роднинско-партньорски връзки с хората от ГЕРБ ", загатна съпредседателят на Политическа партия.
Асен Василев още веднъж упрекна българската прокуратура за абсурда.
" Прокуратурата излезе с гръмки медийни изказване. Позволете ми да се колебая, че са пдоплътени с каквато и да е фактология ", съобщи Асен Василев.
Василев предизвести, че с този скандал има риск да се нанесе същинска репутационна вреда на ай ти-сектора и да прогоним експертите от страната. Съпредседателят на Политическа партия беше безапелационен, че неговата партия не е получавала дарения от " Нексо ". Василев омаловажи още сумите, дарени от чиновници на " Нексо " за Демократична България в размер на 20 000 лева, като уточни, че това не е годишната им заплата, а доста постоянно става въпрос за месечното им заплащане.
" Това е една уйдурма на прокуратурата и ГЕРБ, с цел да тричате Демократична България и Политическа партия ", заключи прочувствено водачът на ДСБ Атанас Атанасов по въпроса за следствието на " Нексо ", подето преди повече от година от 8 щатски прокурора в разнообразни американски щати.
Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който всекидневно не взе участие в диспути, също взе думата този път.
" Прилича на спор кой ми изцапа гащите. Чакайте, бе сътрудници, гащите са ваши ", обърна се Рашидов към Демократична България и Политическа партия.
По думите му комисията ще ревизира дали става дума за чисти пари при даренията. " Аз съм възрастен човек, нагледах се на олигарси, които желаят да си купуват непрестанно страна. Тук става въпрос какви са парите ", разяснява той и прикани да се стартира оттук-нататък начисто, откакто комисията си свърши работата. " Не бъркайте Ал Пачино с Ал Капоне ", обърна се към залата Рашидов.
" А Прокопиев още от " Каолин " се мъчи да ръководи страната. Нагледахме се и на тоя сладур. Аз пък какъв брой съм му ял калая ", оплака се от трибуната шефът на Народното събрание.
" Този панаир е по-интерес от другия панаир ", заключи Мустафа Карадайъ в заигравка с краткотрайната комисия за Пловдивския панаир, който е идната точка в дневния ред и за която от Демократична България държаха да се реалокира преди тематиката за комисията за " Нексо ". Лидерът на Движение за права и свободи направи публицистично предложение в плана да се допише, че комисията ще ревизира освен " Нексо ", само че и " Нексо капитал " и обвързваните с тях компании и други юридически лица.

Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
 
18 Яну 20232718 Яну 202315418 Яну 202348718 Яну 2023114618 Яну 202334618 Яну 20231439КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023315311 Яну 2023117618 Яну 202335028 Дек 2022964
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР